søndag 29. oktober 2017

Hringariki


Stemning på en gammel gravplass.


Innimellom så skulle en bare ha blitt i senga og sovet seg gjennom dagen. I dag var en sånn dag. Men den ekstra timen vi fikk i dag tidlig den gadd ikke Hailey å benytte seg av nei. Hun syntes det var mer enn nok soving og ville ta fatt på dagen, alt for tidlig etter min mening. 


Da Patran skulle jobbe i ettermiddag tok jeg med meg Ronja og Mounty på en tusletur ved Langhuset på Veien kulturminnepark. De trenger noen nye impulser i ny og ne, og ikke minst få lese noen lokalaviser i andre områder. Hailey hadde fått være med til Kongsberg på formiddagen, så hun var hjemme med Lady og Tessy.


Denne brua over jernbanen har jeg gått over tidligere, da jeg var liten. Pappa hadde ei tante som bodde på Veienmoen, der overnattet jeg noen ganger. Da var vi ute og gikk tur, det var veldig spennende for ei lita jente som bodde på bygda. 


Jeg visste det var gangvei på andre siden, så vi laget en rundtur ut av det. Vi gikk rundt kulturminneparken på en måte. Men en liten svipptur innom Langhuset måtte vi jo, før vi satte kursen mot bilen igjen.


Det er fint tilrettelagt der om du er gammel eller bare dårlig til beins. Mange krakker å hvile slitne bein på.


Synd jeg ikke tenkte på stedet tidligere, for her kunne det blitt flott i alle høstfargene. Planene for onsdagens fridag er lagt. Nå er det bare å krysse fingrene for at det skal bli litt solskinn, så det kan bli mange flotte bilder. Det er ikke så trivelig på tur i regnvær, det er jeg litt ferdig med kjenner jeg. 



Da vi var halvveis på runden kom vi til stien som fører opp til Langhuset. Langhuset har ikke vært en vanlig storgård, men trolig et seremonihus med spesiell religiøs og politisk funksjon på en felles kultplass. 


Gamle velkjente håndverksteknikker ble tatt i bruk for å reise huset. Det er brukt solide trematerialer i konstruksjonene, og 17 par stolper bærer det store taket. Ca. 50.000 treplugger samt tapper og garpehugg holder huset sammen. Veggene er 50 cm tykke av dobbelt flettverksarmering og smurt med leire utvendig og innvendig.


Himmelen var lonete i ettermiddag, sola skein glimtvis. Store mørke skyer truet i horisonten. 


Langhuset er gjenreist nøyaktig der hvor det største og mest særpregede jernalderhuset stod. Datering viser at langhuset er fra eldre romertid (0-200 e.Kr.). Huset var større enn tilvarende hus fra samme tid, 47 meter langt og 8 meter på det bredeste. Det er funnet rester etter tre ildsteder i huset. Ved to av ildstedene er stolpene trukket ut nærmere veggen. Stolpenes plassering i forhold til ildstedene gjør at rommet virker større og blir tolket som en hall.


Rundt om på eiendommen er det mange informasjonsskilter du kan lese deg opp på.



Her er både Langhuset og gravhaugene.


Godt tilrettelagt i et populært turområde.


Hvem skulle tro at det er november neste uke?


Hailey er blitt fem måneder allerede og i dag fikk hun en så som så kritikk. Feminin, bra proposisjoner, fint uttrykk, litt mye halsskinn, noe kort i halsen, utmerket beinstamme, vakkert bakstell, bra steg, utmerket pelskvalitet. Dommeren hadde tydeligvis noe fysiske problemer, for han satt på en stol hele dagen. Hunden måtte bort til han så han fikk kjent på den også måtte den stilles opp igjen. Ringsekretæren var var skikkelig stresset og bare maset, så om en hadde vært førstegangsutstiller så hadde en vel neppe kommet tilbake. Jeg har vært på kynologikurs med henne for endel år siden, og hun var akkurat lik da. 


3 kommentarer:

  1. Takk for omvisningen. Kjører jo forbi skiltet til stedet og har lurt på hva som skjuler seg der. Litt av et hus.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ganske trivelig der. Så kan du jo plukke cachen samtidig om du velger å stoppe neste gang ;)

      Slett
  2. Hej, jag tror hösten inte kommit lika långt där hos dej, då du ännu hittade en klöverblomma. Så fint hundarna sitter och vilar på bänken. Jag brukar träna min Blinka när vi är i skogen. Hon får hoppa över små hinder, krypa under och sitta upp på stubbar och stenar. Ha det gott!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...