lørdag 24. juni 2017

Fugletitting i Hønefoss


I Hønebyen er det et yrende fugleliv


Med kamera i hånda når en tusler rundt i byen, så blir det noen blinkskudd. Så når en kommer over en fugl jeg aldri har sett tidligere i Hønefoss, så er det bare å fyre løs med kamera. Det første som falt meg inn når jeg kom hjem for å sjekke hva slags fugl dette kunne være var Tjeld. Litt googling og det viste seg å stemme.


Tjeld, latinsk navn: Haematopus ostralegus. Stor og kompakt vadefugl med en lengde på 39 til 45 cm. Nebbet er 6 til 9 cm. Vingespennet er på 72–83 cm. I hovedsak hvit under og svart på oversiden. Har langt, rødt nebb, rosafargede ben og røde øyne.


Kjønnene er nokså like, men hunnens nebb er i snitt er noe lengre enn hannens. Hunnen er også marginalt større, ifølge enkelte kilder. I all hovedsak trekkfugl. En av de første artene som dukker opp langs norskekysten om våren. Det er om lag 40 000 hekkende tjeldpar i Norge. Hekker nesten utelukkende langs kysten i Norge, men kan også hekke i innlandet. I Norge er dette påvist i Trøndelag og på Østlandet.


Spiser i første rekke muslinger, men også insekter, krepsdyr, bløtdyr og makk. I innlandet er meitemark hovedføden. Reiret er vanligvis på bakken. Tre egg er mest vanlig, og de ruges av begge foreldrene i rundt 27 dager. Tjelden starter å hekke når den er fire år gammel. De er som regel monogame, og parene holder vanligvis sammen livet ut. Tjelden kan bli gammel. Den eldste vi kjenner til ble 36 år. I motsetning til de fleste andre vadefugler blir ungene matet av foreldrene til de er store.


Det er ikke mange hønene i Hønefoss lenger, men det yrer av annet fugleliv langs med elvene som deler byen i to. Midt i Hønefoss møtes Begna og Randselva, de samler seg og blir til Storelva som renner ut i Tyrifjorden like nedenfor der Sogna renner ut i fjorden. Der elvene  møter Tyrifjorden er det fuglreservat, 


Det kunne vært gøy å vært der for å se på fugler, men da bør jeg nok ha en bedre linse enn det jeg har. Man skal jo ikke forstyrre fuglene i hekkesesongen. 


Siden de var så trege til å få bilen ferdig, så ble det noen timer jeg og Ronja tuslet rundt i byen og knipset bilder. Jeg liker dyr og vann, så det er ikke til å komme fra at det ble litt bilder av det. 


Ankelen min er ikke av den beste etter turen på Tjuvenborgen, så det har blitt landeveisturer på hundene de siste dagene. De protesterer ikke på det, for da tar vi stort sett en runde ned til elva så de får badet, før vi går hjem igjen. Bading blir aldri klaget på av flatgjengen.


Måker er ikke så skvetne, de er forholdsvis store og veldig greie å ta bilder av. Lite posering av dem, men man kan ikke forlange alt heller da.


Svanene tok morgenstellet, ganske fascinerende å følge med på.


Sangsvanen som var der sist jeg tok bilder av dem var borte denne gangen.


Kun en hunnand, resten hanner.


Ved første øyekast trodde jeg svanene kom svømmende med mange unger, før jeg så at det var ender.


Staselige fugler som byr mye mer på seg selv enn måkene gjør.


Ved nærmere ettersyn så viser det seg at svanen er ringmerket, men noe mer av nummeret enn dette fikk jeg ikke sett.


Trenger ikke gå over bekken etter vann denne her.


Samling av gutta boys


Mye en kan lande på nær fossen


Hele gåsefamilien på tur i solskinnet


Inn for landing i håp om at jeg hadde med noe brød til dem.


Snart står vannspruten til alle kanter.


Linerle


Ganske så nysgjerrig liten tass.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...