onsdag 7. juni 2017

Eidsvoll i regnvær


Åse, hvorfor flagrer dem i dag'a? Ehhh nei vet ikke helt jeg... Men Åse er en kløpper på google, så vi ble raskt opplyst om hvilken dag det var i dag. 


Unionsoppløsningen i 1905 markerer slutten på unionen mellom Norge og Sverige som hadde eksistert siden 1814. Oppløsningen av unionen ble vedtatt av Stortinget 7. juni 1905. I Sverige regnes 26. oktober som dagen for unionsoppløsningen. Det var da kong Oscar 2 frasa seg den norske kronen. Den svensk-norske union fra 1814 hadde vært lite mer enn en personalunion med felles konge. Det vil si at Norge hadde en høy grad av indre selvstyre, men det var Sverige som sto for utenrikspolitikken til begge landene.


Karl Johan, den svenske kronprinsen som førte den svenske politikken i 1814, hadde gitt store konsesjoner til nordmennene. I 1818 ble han konge i de to rikene. Han forsøkte da å skape en tettere union med sterkere kongemakt, men nordmennene sto imot. Da Karl Johan døde i 1844 ble motsetningene dempet, og 1850-årene ble «unionens lykkelige tid».


Det er lov å være stolt når "tjukkeslekta" er med på bildet!


Det var en rein tilfeldighet at vi endte opp her i dag. Vi hadde nemlig sett oss ut et område i Oslo, men når det var spådd bøttevis med regn i dag, var det helt greit å sjekke værkartet litt for hvor det var en mulighet til at det var litt tørrere område. 


Så ble det Eidsvoll og en mystery som fristet veldig der. Når vi var på de trakter en dag som i dag så gikk det liksom ikke ann å droppe selve Eidsvollbygningen. Jeg hadde aldri vært der tidligere, så jeg hadde trodd at huset var veldig mye større enn det det var i virkeligheten.


Carsten Tank Anker, født i Halden. Anker var en norsk forretningsmann, embetsmann og politiker. Under sitt opphold i København i perioden 1774–1811 ble han god venn med prins Christian Frederik. Da prinsen kom til Norge våren 1813 som stattholder, ble Anker hans nærmeste rådgiver. Notabelmøtet 16. februar 1814 og Riksforsamlingen ble holdt på Ankers eiendom Eidsvold Værk, som han eide i perioden 1794–1822.


 En av dagens cacher forble ulogget. Den måtte løses i felten, så da er det begrenset for hva en får gjort av forberedelser. Vi kom tre steg på veien før det liksom bare stoppet seg. Nå blir det litt hjemmejobbing for å få til de siste stegene på denne "fristelsen".  Vi knotet litt rundt på Maura med noen andre cacher før vi fant ut at det var på tide å finne Eidsvoll og området rundt for å logge noen mysterier vi hadde klart å løse på forhånd. Nå ja vi hadde ikke løst dem, Åse hadde løst dem. Men jeg bidro i felten på noen av dem. Merker at når en har passert 1000 cacher så er ikke antallet viktig lenger, da går en for favorittpoenger så en kan få en opplevelse, eller mysterier så en har litt å bryne seg på. Multier er jeg ikke så glad i egentlig, det er stort sett en ting eller to som kommer litt feil ut når en skal telle ting og gange med andre ting en skal telle eller finne fargen på. 


Utover dagen ble det jammen noen regndråper i lufta på de kantene også, men med friskt mot og mange forseggjorte innretninger ble det en veldig hyggelig tur som resulterte i 17 funn, hvor ikke mindre enn tre mysterier som ble logget. En av dem måtte jeg søke fram en ny app for å få løst, der fulgte det med mange andre hjelpemidler på kjøpet. Kanskje jeg får til flere som jeg har skrinlagt tidligere.


Neste generasjon klar for spredning.


I dag dumpet vi på et par stykker som vi hadde misstanke til var den personen som hadde lagt ut cachene. Første stopp ble Pølsemaker'n, og der traff vi på en veldig blid pølsemaker med et lurt glimt i øyet. Etter noen loggede cacher så er vi blitt ganske så klåfingret både jeg og Åse. Det var med nød og neppe vi unngikk bygningsskader på denne her, men etter litt taktisk og mer målrettet framgangsmåte så ble det jammen funn her. Om du er ute etter noen forseggjorte opplevelser så er absolutt disse trakter du bør oppsøke.


Hva som var inne i denne boksen kan du ta deg en tur å se selv... men jeg kan fortelle at her ble det blått favorittpoeng.


Flotte blomster prydet mange flotte steder i løpet av dagen.


På vei hjem var vi vel ganske enige om at vi måtte tilbake hit for å ta området nærmere i øyesyn i solskinn og noen flere mysterier løst som vi kan plukke på veien. Vi har blitt ganske flinke til å kjøre dit vi skal før vi cacher oss hjemmover, i dag plukket vi vel bare noen få på veien til. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...