lørdag 20. mai 2017

Fjellrev på Langedrag


Fjellrev, Vulpes lagopus, rovdyrart i hundefamilien.


Fjellreven er noe mindre enn rødreven. Den har kroppslengde på 50–65 cm med en ca. 30 cm lang og busket hale, og skulderhøyde ca. 30 cm. Vekten er varierende, vanligvis opptil 3–4 kg, maksimalt 8 kg. Fjellreven har korte, avrundede ører og korte ben, og virker dermed noe kortere og buttere i hodet enn rødreven.


Den forekommer i to fargevarianter, hvitreven og blåreven. Hvitreven er gråbrun om sommeren og hvit om vinteren. Blåreven er mer gråblå i fargen, gjerne hele året, men kan også ha en lys vinterdrakt, da med mørke hårspisser og mørk bunnull. Det er stor variasjon i fargemønsteret.


Fjellreven graver hi med mange ganger og hull, ofte i flere etasjer i sandrygger og grusbanker. Ofte har den også hi under store stenblokker og i trange fjellhuler og sprekker. Den tåler kulde svært godt. I våre strøk ser den ut til å være avhengig av mengden smågnagere i fjellet for å få unger. Fjellrev føder et høyt antall unger, vanligvis 3–11, men over 20 er registrert.


Fjellrev forekommer i tundraområder og høyfjell på den nordlige halvkule. Var tidligere tallrik også i Skandinavia, men høye skinnpriser og hard jakt førte til nær utryddelse på begynnelsen av 1900-tallet. I Norge finnes den nå i meget spredt og tynn bestand i høyfjellsstrøk helt ned til Hardangervidda, som er artens sørligste forekomst. Den kan påtreffes i lavlandet, særlig etter store smågnagerår.


Etter totalfredning i 1930 er fjellreven fremdeles kritisk truet. Årsakene til dette kan være både endringer i fjellrevens demografi (antall dyr, alders- og kjønnssammensetning), økt konkurranse fra rødrev og endringer i næringstilgangen.


I perioden 2011–2016 var det en økning i fjellrevkull i Norge, trolig på grunn av utsetting av fjellrev gjennom avlsprogrammet for fjellrev, ekstra fôring og uttak av rødrev. Bestanden av fjellrev på Svalbard er bærekraftig.



1 kommentar:

  1. Wow! Så liten och lätt. Trodde den var större. Kul med all info. /g

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...