mandag 15. mai 2017

Alpakka på Bromma


Vakre, vennlige, beroligende, nysgjerrige, sjarmerende, silkemyke, stolte, nøysomme, sosiale, elegante,  naturlig luksus...


Hva beskriver dette?... En alpakka selvfølgelig! Alpakka på Bromma har en egen hjemmeside for sin alpakkadrift. Jeg er fristet hver gang jeg kjører forbi for å ta en liten stopp for å se litt nærmere på disse dyrene. På fredag bød sjansen seg da jeg var aleine i bilen og hadde all verdens av tid til det jeg hadde lyst til.


Alpakkaen tilhører den Søramerikanske kamelfamilien, sammen med lama, guanaco og vicuna. Bare lama og alpakka holdes som husdyr. Ca. 85% av alle alpakkaer lever i Chile, Peru og Bolivia. 


Fra midten av 1980-tallet, startet eksporten av alpakka til Australia, USA og etterhvert Europa. Det finnes to typer alpakka, suri og huacaya. Surien utgjør bare ca. 3% av totalen. De kan leve i 20-25 år, og på den tiden få 10-15 avkom. 


Drektighetstiden varierer enormt, fra ca. 330 til ca. 390 dager. Det mest vanlige er omlag 345 dager. Tvillingfødsler er veldig uvanlig. Ved fødselen veier criaen 5-10 kg. De er oppe på beina etter få minutter, og ammer moren veldig raskt. 


Etter et par timer har de gjerne tatt sin første løpetur rundt på jordet sammen med de andre dyrene.  De ammer moren i 4-8 måneder. Alpakkahoppen har 4 spener, så criaen suger på dem etter tur. 


En voksen alpakka veier mellom 50-70 kg, og har en skulderhøyde på ca. 1 meter. I tillegg kommer selvsagt den lange halsen. Alpakkaen kan gå ute hele året, bare de har ly for det værste uværet. Et tak og 3 vegger er vanligvis nok. 


De krever tørrfór hele året, og beiter i tillegg på sommeren. Alpakkaen er utrolig småspist. På vinteren spiser de ca. 1 kg tørrfor i døgnet. På sommeren spiser de enda mindre, fordi da beiter de på jordet.  


Alpakkaens ull er egentlig ikke ull i det hele tatt, men hule hårstrå. Det er grunnen til at de isolerer ekstremt bra mot kulde om vinteren, og faktisk holder varmen ute om sommeren.


 I motsetning til saueull, inneholder ikke alpakkaullen lanolin. F.eks. sokker av alpakka tar nesten ikke til seg svettelukt overhode, og ullen egner seg godt til allergikere. Alpakka har en fantastisk fargerikdom fra den helt hvite, til den blåsvarte ullfargen. (16 basisfarger). De klippes en gang i året.


1 kommentar:

  1. Hei!
    Det var fine bilder du har tatt av dyrene våre!!.
    Se gjerne også innom vår Facebook-side. Der er det mye bilder og videoer.

    Hilsen Alpakka Bromma

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...