torsdag 19. januar 2017

To rustne herrer


I går kveld var jeg og Leif på Jonas Fjeld og Ole Paus show på Chat Noir. Chat Noir er et gammelt. I Paris opplevde Bokken Lasson moderne litterære kabareter, og aktører som Yvette Guilbert. Etter flere reiser i Europa vendte hun tilbake til Oslo og 1. mars 1912 åpnet hun Chat Noir i Tivolihaven i byen som den gang het Kristiania. Inngangen til Tivoli lå der hvor Høyres Hus i dag ligger i Stortingsgaten. Bokken Lasson ledet kabareten fra 1912 til 1917. Teatret ble raskt en kulturell møteplass, hvor artister som Christian og Oda Krogh (Bokkens søster) var blant de sentrale figurene. Deres sønn Per Krogh malte de første scenedekorasjonene.

Som litterær kabaret bidro Herman Wildenvey og Arnulf Øverland med poesi, Vilhelm Dybwad komponerte sangene, og Bokken Lasson sang. I 1913 ble den første revyen, kalt ”1913”, fremført på Chat Noir. I 1916 kom Lalla Christensen, senere kalt Lalla Carlsen, til teatret og fremførte barnesanger. Hun var engasjert ved teatret helt frem til 1947. Det var først da visesanger og revyartist Victor Bernau overtok ledelsen på 1920-tallet at Chat Noir ble et fast revyteater. Chat Noir har ligget på sitt nåværende sted i Klingenberggata i Oslo sentrum siden 1938. Under okkupasjonen av Norge under 2. verdenskrig fortsatte aktiviteten på private teatre, inkludert Chat Noir, men innholdet ble strengt sensurert.

Teatret ble omfattende skadet i en brann i 1963, men etter rehabilitering ble teatret gjenåpnet i 1964. Fra 1971 ble Chat Noir leid av Oslo kommune, og scenen ble benyttet til ulike revyer, musikaler og teateroppsetninger. Fra 1996 ble Chat Noir igjen et privatteater. Chat Noir har opp gjennom årene vært ledet av flere sentrale navn innen norsk revy og underholdning. Blant annet disse er Einar Rose, Ernst Diesen, Jens Book-Jenssen, Egil Monn-Iversen, Einar Schanke og Tom Sterri. Sistnevnte har vært Chat Noirs teatersjef siden 1996. Siden høsten 2010 er det Thalia Teater A/S ved Bjørn Heiseldal som står for den daglige driften av Chat Noir.


En rekke kjente artister har opptrådt regelmessig på Chat Noir: Leif Juster, Kari Diesen, Rolf Just Nilsen, Arve Opsahl, Elisabeth Granneman, Grethe Kausland, Rolv Wesenlund, Harald Heide Steen jr., Kåre Conradi, Hilde Lyrån, Elisabeth Andreassen og Guri Schanke for å nevne noen. På 1980-tallet var Chat Noir arena for de store revyene til både Dag Frøland og Dizzie Tunes.


Forestillingen var absolutt verdt pengene sine, jeg har litt sans for tørvittig humor og småprating mellom låtene. Og ikke minst setter jeg pris på å kunne sitte rolig å la meg underholde med et anstendig lydnivå. Overraskende så var det Ole Paus som sto for det meste av snakkinga, så han viste seg fra en ny side for meg, i går.


Overraskende nok så startet de med den fineste sangen, Engler i sneen. Så ble vi ønsket velkommen og at det var fryktelig hyggelig at vi hadde tid til å stikke innom. Det hadde jo blitt litt ensomt uten oss... Mange mimreminner fra en lang karrière sammen som visstnok hadde startet i 1974 med første sceneopptreden sammen. De fortalte om hvordan noen av sangene var blitt til og andre gullkorn fra et langt artist liv. Så ble du fristet så kan du jo sjekke om det fortsatt er ledige billetter.



2 kommentarer:

  1. Så mycket teater- och revyhistoria. :)
    En så fin kväll du hade - och tack för att jag fick lyssna på den fina sången om änglar i snön. :)
    Berit E

    SvarSlett
  2. Det är mycket trevligare att se och höra sånt live. Skönt att det var inomhus och inte på sommaren ute i regnet... Kramis!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...