fredag 6. mai 2016

Teknisk museum


Dagen ble tilbragt her




Det var ganske assortert på hva det var teknisk utvikling på, alt fra gamledager til hva en husker fra barndommen, til så si dagens innretninger. 




Hele det periodiske systemet var der med eksempler av stoffene, jeg angrer egentlig litt for at jeg ikke tok bilde av alle boksene.


Utviklingen har kommet langt når en slik har kommet på museum... jeg husker det sto mengder av dem rundt om i byen. Nå finnes de bare på museum?


Her kommer et lite utvalg av dagens bilder. Får starte med noe som er så gammelt at jeg ikke kan huske dem i bruk...



Så nærmer det seg om ikke nåtiden, så iallefall ting som jeg har sett i bruk.


Tresliperi





Gammelt sagbruk




Papirmaskin


Verksted



Rimelig detaljert


Former til å støpe jern i




Grua


Teknisk duppedings

Oljeeventyret



Ramform Atlas. Skip som trekker kabler over havbunnen.


Om du trodde olje var olje, så er det ikke det. Den består av forskjellige ting ut fra hvor den blir boret opp fra.






På 1890-tallet eksperimenterte mange fysikere med såkalte katoderør, nesten lufttomme glassrør som det går negativt ladde partikler gjennom. Conrad Wilhelm Röntgen oppdaget i 1895 at slike rør, i kombinasjon med høyspent strøm, avga en spesiell stråling som gjorde at han kunne «se» knoklene i hånden sin. Kristian Birkeland var den første som demonstrerte røntgenstråler i Norge, og han oppdaget at katoderørene også hadde andre anvendelser. Når de ble utsatt for magnetisme oppstod et fenomen som hadde «en forbausende likhet» med nordlyset.
Nordlysgåten

Med utgangspunkt i sine røntgeneksperimenter framsatte Birkeland i 1896 en hypotese om hvordan nordlyset kunne forklares. Han så for seg verdensrommet som et gigantisk katoderør, der sola og jorda var elektrodene. Elektrisk ladde partikler fra sola ble fanget inn av magnetfeltet rundt jorda og ledet mot polområdene. Når partiklene kolliderte med gassene i jordas atmosfære «tentes» nordlyset på himmelen. Hypotesen var i hovedsak riktig. Den bygget på likheten Birkeland hadde observert mellom det kunstige nordlyset i laboratoriet og det virkelige fenomenet i naturen.
Terrella-forsøkene

Etter flere års arbeid i laboratoriet gjennomførte Birkeland en ekspedisjon for å studere nordlyset fra en fjelltopp i Finnmark. Ved hjemkomsten høsten 1900 innledet han de såkalte terrella-forsøkene. I stedet for enkle katoderør fikk han spesiallaget store glasskamre som forestilte verdensrommet. Inne i kamrene plasserte han en liten, magnetisert kule – en terrella – som forestilte jordkloden. Kamrene gjorde det mulig å etterligne en rekke kosmiske fenomener i tillegg til nordlyset. Terrella-forsøkene var svært spektakulære og bidro til markedsføringen av Birkelands forskning.


Så beveget vi oss inn i urmakerens verden




Kroppen og legevitenskapen














Bærum sykehus i 1924


Rikshospitalet




Innsiden av en sykebil


Det var tider det...


Obduksjons benk 




Kjekt å vite...


Ingen tvil om at rolige kvelder ble prioritert



Kvinnen som kalles Maren var ett av flere tusen ofre i koleraepidemien som herjet Oslo i 1853. Under Ankertorvet og Jackobskirken ble det opprettet en egen kirkegård for de som døde av kolera. Av smittefrykt ble koleralikene begravd dypere enn normalt. ”Maren” ble liggende i fuktig jord uten noe særlig drenering. I den fuktige jorda ble fettet i kroppen omdannet til voks og mumifisert.

Det finnes protokoller over gravlagte koleralik på Ankerløkken kirkegård fra 1853, men vi vet ikke hvor «Maren i myra» opprinnelig lå eller hvor hun nøyaktig ble funnet, men vi vet at hun ble funnet når kirkegården ble bygget om.

Motor avdelingen













Flymotor


Kontrolltårnet


Brannbil


Utallige veteranbiler






Oslos første elektriske trikk 1894




Telefonens utvikling










Regnemaskiner opp gjennom tidene







Hullkort



Spillenes utvikling






Hvem husker vel ikke Super Mario?

Du vet kanskje at Mario er rørlegger og at han redder prinsesser. I Donkey Kong var navnet til Mario Jumpman, og han var snekker istedenfor rørlegger, selv om det var samme figur. Han kunne hoppe over tønnene som Donkey Kong slengte mot ham, klatre i stiger og svinge hammere som knuste apens rullende trusler. Større repertoarer hadde ikke Jumpman, og han kunne ikke hoppe fra store høyder uten å skade deg. Mario Bros. var det første spillet hvor Marios bror Luigi dukket opp. De hadde begge identiske egenskaper, men Mario var rød/blå og Luigi var grønn/hvit. Ved å slå til en blokk nedenifra, kunne brødrene velte skillpadde-fiender og andre eklinger på ryggen for siden å sparke krekene ned i avløpet. Egenskapen til å slå til blokker nedenifra startet i Mario Bros. og ble ført videre i Super Mario-serien. Dessuten dukket rørene opp her og Mario byttet både navn og yrke. Istedenfor snekker ble han rørlegger og navnet Jumpman ble erstattet i Mario Bros. med Mario!






Et virkelig eldorado for spillinteresserte, her er en utgave som virker av de aller fleste spillene gjennom tidene.


For ikke å snakke om flipperspill i mange varianter





Dagen ble avsluttet ved Egon i Sandvika


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...