søndag 17. april 2016

Tegneseriemuseet i Norge


Det nasjonale Tegneseriearkivet - Tegneseriegalleriet Riksmuseet - Riksgalleri for den 9. kunstart
Est. 1996 av Norsk Tegneserieforum (NTF). Basert på samlingene fra Tegneserieakademiet (1970) og Det nasjonale Tegneseriearkivet (SPROING-arkivet) fra 1986. 


Åpent lørdag og søndag kl. 12-17. 


Besøk vårt Leseland på tusen kvadratmeter med over 200.000 bøker, tegneserier, leker, spill og annet i opplevelsesrom som bringer deg til andre tider og steder. 


Det gamle avishuset Hadelandsgården i Rosendalsveien 5 i Brandbu er en tidsmaskin der voksne blir som barn igjen. Museet er unikt i nasjonal og nordisk sammenheng.




Her oppbevares alt som blir utgitt av tegneserier i Norge samt presseklipp, forlagsreklame, vedlegg og annet papirbasert. I tillegg bøker og tidsskrifter fra hele verden. En fagbibliotekar har ansvaret for arkivet. Arkivet kan benyttes av presse, forskningsmiljøer og forlagene selv.


Arkivet, med sine ca. 1.000 hyllemeter med bøker, presseklipp og tegneserier med over 100.000 objekter er stengt for ordinære besøkende, men fagbibliotekaren og personalet i Ekspedisjonen kan hjelpe med svar på det meste og bistå med å finne frem objekter.


Arkivet er bygget opp av Tegneserieakademiet, Norsk Tegneserieforum (NTF) og Stiftelsen Tegneseriemuseet i Norge. Alt er donert eller deponert fra forlag, firmaer og privatpersoner.


I Tegneseriegalleriet i Brandbu presenteres nær 100 forskjellige tegneserieskapere fra de siste hundre år. Dette er den største samlingen av forskjellige tegneserietegnere utstilt på et sted i Norge.


Den faste utstillingen består av et stort antall tegneserieoriginaler av norske og utenlandske tegnere og serieskapere. I glass-skap er det utstilt 777 norske tegneserier med bibliografiske opplysninger. I tillegg finner du ca. 2.000 objekter knyttet til tegneseriemediet og 9 "rom" som gir liv til kjente seriefigurer


Donaldistene har hatt egen forening i Norge siden 1968.
Vi har våre arkiver i Tegneseriemuseet og hjelper til med supplering og vedlikehold av Petter Smarts verksted og onkel Skrues kontorer.


Bladet Donaldisten var i mange år foreningens viktigste oppgave. Men i nyere tid kommer det ut så meget godt fra forlag at denne oppgaven er lagt på is. Foreningen konsentrerer seg nå om å samle inn godbiter til sine medlemmer.


Som medlem får du delta i konkurranser under arrangementene, og du mottar utvalgte bøker og tidsskrifter. Du har også fri adgang til Tegneseriemuseet i Norge og får rabatt i Museumsbutikken.


Museumsbutikken er et samarbeidsprosjekt mellom foreningene Norsk Tegneserieforum (NTF), Tegneseriemuseets Venner, Donaldistene og Pirayaklubben i Norge. Her finner du verdens største utvalg i nordiske tegneseriefagtidsskrifter og fanziner for salg. Det er også et stort utvalg i album, hefter og bøker fra småforlag. Vanskelig tilgjengelige objekter finnes her; pins, frimerker, leker, klær og samlegjenstander. Under har vi lagt ut en liten eksempelsamling. Museumsbutikken er åpen når Tegneseriemuseet er det.


Mye nostalgi, men også endel ukjent. Patran er for ung, men jeg og Leif fikk endel minner fra barndommen.


Kanskje ikke alt var like smart, men har en trua så...


3 kommentarer:

  1. Det där museet skulle nog passa min husse. Han läste Knoll och Tott som liten och Kalle Anka och Mad när han blev större. Han missar inte serierna i morgontidningen heller men han har slutat köpa seriemagasin... Kramis!

    SvarSlett
  2. Husker jeg tenkte at vi skulle dra dit da ungene var små. Men det ble ikke noe av. Og så hørte jeg ei som hadde vært der sa at det ikke var noe fint. Så da ble det i hvert fall ikke noe av. Men utifra det du viser her, så burde vi kanskje tatt en tur en gang likevel :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig mye var stengt av for oss vanlige. Men var du medlem i en av disse klubbene de hadde så låste dem opp de rommet som tilhørte den klubben. Jeg ble egentlig skuffet, hadde regnet med at vi kunne titte i disse rommene iallefall.

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...