tirsdag 26. april 2016

Strømsoddbygda kapell


Strømsoddbygda kapell er en langkirke fra 1953/1957 som ligger i Strømsoddbygda, ca. 15 km nord for tettstedet Sokna. Kapellet er også kjent som «Templet i skogen», et navn det fikk av ringeriksdikteren Elling M. Solheim. Det er ei langkirke i laftet tømmer reist i 1953, men innviet først den 6. oktober i 1957. Bygget har 110 plasser. Kirken har egen leggplass, men denne ble ikke tatt i bruk før i 1994. Strømsoddbygda kapell er annekskirke til Lunder kirke på Sokna, og ligger i Lunder menighet.

De første planene om et kirkebygg i Strømsoddbygda stammer fra 1903 og ble framsatt av daværende residerende kapellan Jacob v.d. Lippe Frost. Han fikk også laget tegninger, men det ble ingen ting av prosjektet hans. Senere ble det lansert flere løsninger for et kapell, blant annet å oppføre et tilbygg til daværende Strømsodd skole, men også disse planene ble skrinlagt. I budsjettet i Lunder kirkesogn for 1939 ble oppført 200 kroner til arbeidene med «kapell i Strømsoddbygda».


I 1942 ble planene om et kirkebygg tatt opp igjen, da en kommunal byggekomite ble oppnevnt. Skogeierne ga tømmer til bygget og et tomt ble avstått fra gården Aure like ved. Etter hvert ble arkitekt O. E. Slaato engasjert for å tegne bygget, som byggmester Anders Aure og hans medhjelpere satte opp i løpet av 1953. Økonomisk rot ved prestekontoret førte imidlertid til at det tok ytterligere noen år før kirken ble tatt i bruk.

Kapellet er laftet av grantømmer og står på en grunnmur av bruddstein. Det er rektangulært i formen og har et forholdsvis lavt saltak tekket med røde takpanner (tiler) gjort av bygdas innbyggere (som også signerte tilene). Østdelen av kirkerommet er skilt ut som et smalere kor, gjennom å lage et sakristi på den ene siden og et rom for dåpsbarn på den andre siden. Over koret står det en kvadratisk klokketårn, som stikker noe ut fra østveggen i skipet. Over taket er tårnet tekket med spon, og det har et lavt pyramideformet tak tekket med metallplater. Langveggene består av fem like felt med laft, der de tre midtre feltene på hver vegg er forsynt med kvadratiske vinduer med 3 x 3 ruter innfattet med bly. Vestportalen sitter i vestgavlen og har doble fyllingsdører som er flankert av to dekorerte felt (tiler) som er ca. 50 cm. bredde og har samme høyde som dørbladene.

1 kommentar:

  1. Spesiell kirke, og ikke minst spesiell kirkegård! Rart det ikke var flere graver der, sa mamma og jeg da vi var der.

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...