onsdag 24. februar 2016

Kvernvolden

Veme Landhandleri

Veme Bruk omfattet tresliperi, mølle og sagbruk. Kvernvolden er allerede nevnt i 1738, da Veme eide 1/2 fossefallet. Bruket var eid av Ole Christian Oppen (1852-1880). Tresliperiet brant i 1880 årene. Mølla ble solgt og Saga revet. 

Kraftverket på Veme bygd i 1889 leverte strøm til Hønefoss. De som sto bak dette kraftverket var Oppen, Waagard og Thisted. Produksjonen var på 104 kw, og 3 faset vekselsstrøm. Hønefoss fikk eget kraftverk i 1912 med kraftstasjon i Åsa. Driften av kraftstasjonen på Veme opphørte i 1955.

1910 ble det bygd en Kjerrat på Veme for 13 000,- kroner. Det var skogeierne i Soknavassdraget som bygde denne. De kunne da ta opp grantømmeret og laste det på Veme stasjon. Hvor det gikk med jernbane til Ådalsbrukerne.

Kjerraten ble lite brukt og i 1918 ble det vedtatt med 43 mot 21 stemmer at den skulle selges til nedriving for kl 15 000,-


Helt til venstre i bildet øverst kan du skimte plassen "Fossen" der bodde Anders Nilsen og kona Karin. Midt på bildet ser du elektrisitetsverksbygningen med uthus og fjøs, mulig at det er møllerstua. Her bodde Landhandler Erik og kona Inger Heieren, som også drev Heiern Privathotell og meieri. I andre enden av bygget bodde maskinisten i elektrisitetsverket Håkon Kristiansen og kona Gunhild med to barn. Til høyre for elektrisitetsverket ligger Heieren Privathotell med landhandel og meieri. Meierske var Klara Tronrud.

Øverst på bildet kan du skimte Veme kirke. Bildet er tatt ca 1910. Til venstre for kirken ligger plassen "Verket", trolig etter tegelverket som lå i nærheten.


På den andre siden av veien ligger plassen "Kvernvollen" hvor det også ble drevet landhandleri. Låven ble også benyttet til lager av cellulose fra tresliperiet så lenge dette var i drift. Låven ble senere revet og flyttet til Sesserud.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...