lørdag 2. januar 2016

Veme Kirke, Min første cache...


Veme kirke by night


Veme kirke er en enskipet langkirke oppført i rød teglstein. Kirken står på Veme, ei lita grend mellom Hønefoss og Sokna. Den sto ferdig 6. desember 1893 og er tegnet av arkitekt J. O. Hjort (som blant annet tegnet Norges Banks nye hovedbygg i 1900). Byggmester var Anton Olsen fra Tønsberg.


I kirkens vesttårn henger det to kirkeklokker. Den største av disse ble kjøpt fra en av kirkene i Drammen og var støpt av Lars Rustad i 1887. Den minste klokken ble støpt hos Olsen & Søn i Nauen ved Tønsberg. I forbindelse med kirkens 75-års jubileum i 1968 gjennomgikk den en omfattende restaurering, under ledelse av arkitekt Bjarne Hvoslef. Blant annet ble vindusglasset byttet ut med isolerende Goetheglass. Det ble også installert elektrisk oppvarming og veggene ble etterisolert. 


Bygdas kvinneforeninger sto i bresjen for å skaffe kirken inventar. De ga blant annet to flotte lysekroner, lampetter, døpefont, vinmugge, gulvløper og alterstaker i gave. Av sogneprest Færden (senere prost) fikk også kirken alterkalk, oblateske og disk i sølv. Altertavlen kostet 500 kroner og var en gave fra Jens O. Drolshammer, Gudbrand Olsen, Elise Drolshammer og Fonkalsrud kvinneforening. Altertavlens maleri forestiller Jesu oppstandelse og er en kopi av alterbildet i Bragernes kirke, som ble malt av Adolph Tidemand. Kopien i Veme kirke ble malt av Christen Brun. I 1937 ble interiøret malt etter forslag fra Domenico Erdmann. Den ble malt på nytt innvendig under restaureringen i 1968, samtidig som prekestolen ble flyttet fra koret til nordveggen i skipet og kirken fikk nytt gulv og nye benker innvendig.


Siden jeg har begitt meg ut på dette her da, så var det litt spennende å se om jeg fant noe i det hele tatt. Etter postkasseturene forrige sommer så husket jeg at det lønner seg å lese beskrivelsen nøye. Den er på en måte ganske vesentlig gitt... Veme kirke er lett tilgjengelig langs riksvei 7 mellom Hønefoss og Sokna. Cachen er en Läckerol boks som inneholder et cachedokument, en logg og en blyant. Cachen er plassert utenfor gjerdet som omkranser kirken og kirkegården.


Jeg leste så nøye at jeg hang meg bitte litt opp i gjerdet, ja for stedsanvisning på telefonen er jo ikke nøyaktig. For å si det sånn, det går ikke ann å gå rundt kirkegården utenfor gjerdet... ja om du skulle lure. Hmm var det ikke noen som hadde snakket om hint du kunne få om du leita litt? Jeg som kun har Easypark som apekatt på telefonen fra tidligere, så ble det litt trykking før jeg fant disse hintene da. Jeg må si jeg ble litt skuffet over hintet. "Studer informasjonen" 


Over til plan B. Følg prikken som Arnfinn Baksletten snakker så mye om. Jeg fulgte prikken helt til boksen!


Godt en ikke skal gå til alle boksene hjemmefra, da kunne en bli litt sliten. Men det ble en god runde i dag, i og med at det både blås og snødde til tider.


Runden rundt Veme ble litt lengre enn vanlig i tid når det ble litt leiting. Men i og med at kirka ligger helt på Veme, så kan en gå rundt og ikke fram og tilbake.

2 kommentarer:

  1. Er det ikke moro? Jeg fant ikke denne Cachen første gang jeg leita. Men andre gang fant jeg den lett. Rart det der :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har funnet ut at jeg må tenke enklere enn jeg gjør i første omgang. Lese nøye og ikke forhaste meg :)

      Slett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...