lørdag 30. januar 2016

Snarum kirke


Snarum kirke (Modum sokn i eiker prosti) er et kirkested fra middelalderen og kirken som ligger her idag er så langt man kjenner den tredje på stedet. Den første kirken var en stavkirke som ble utvidet til korskirke med laftede tverrskip i 1663. Kirke nummer to ble bygget i 1702 og var en tømret korskirke der det ble gjenbrukt materialer fra stavkirken og ble stående en stund etter at dagens kirke var ferdig. Dagens kirke er en nygotisk langkrike i tegl som ble tegnet av Georg Andreas Bull og innviet den 21. oktober 1869. Skipet er rekatangulært og koret tilnærmet kvadratisk. Det er sakristi på nordsiden av koret og dåpsventerom (fra 1969) i korets forlengelse. Kirken har vesttårn med våpenhus i tårnfoten. Orienteringen er omtrent fra vest-nordvest til øst-sørøst.
Inne i kirken er murveggene pusset og hvitmalt, og det er orgelgalleri i vest. Alterbildet fra 1898 er malt av Eilif Peterssen og viser Jesus i Getsemane. På korets nordvegg henger en katekismetavle som antas å være fra 1590-tallet, og i korets sørvindu er et alterbilde av oppstandelsen utført av Borgar Hauglid.

Prekestolen (på nordsiden av korbuen) har oppgang gjennom muren fra sakristiet. Stolen har fire hele og to halve fag. Det skal også finnes en defekt renessanseprekestol fra 1702 som er overtatt fra Heggen kirke. Døpefonten er åttekantet og laget i tre.
Orgelet (med 5 stemmer) er fra Olsen & Jørgensen fra 1900 og antas å ha vært reparert siden den tid. De to kirkeklokkene er fra Ole Olsen & Søn, og er gitt av utflyttede snaringer i Amerika i 1928.
Ved siden av kirken er et gravkapell fra 1925 og prestegården ligger like nordvest for kirken.

Antall sitteplasser: 370
Antall kirkeklokker: 2 stk, fra 1928

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...