tirsdag 19. januar 2016

Forståelse og kunnskap

Gjennom tusener av år har hundens sanser; syn, hørsel og luktesans, utviklet seg til et nivå som er optimalt tilpasset dens nisje i naturen. Og dens atferd og forståelse av omgivelsene, er basert på inntrykk fra sanser som fungerer helt forskjellig fra våre egne. 


I motsetning til oss mennesker, som i hovedsak baserer oss på synsinntrykk, er hundens verdensanskuelse i stor grad bestemt av informasjoner den får via luktesansen. I tillegg har den et syn og en hørsel som på viktige områder fungerer ganske annerledes enn hos mennesket. Og med så forskjellige måter å oppfatte verden på, er det vel ikke så rart at det av og til kan oppstå misforståelser i forholdet mellom hund og menneske! 


Forståelse og kunnskap om hverandre er det beste middelet til å oppnå et godt samarbeide og unngå konflikter. Dette gjelder like mye i forholdet mellom jeger og hund som i mellommenneskelige forhold. En bedre kunnskap om hundens sanser gir deg kanskje ikke uten videre flere ryper i sekken, men det kan i hver fall gjøre samarbeidet bedre!


For en hund er luktesansen like viktig som synet er for et menneske. Og reaksjoner hos hunden, som blir utløst på grunnlag av forskjellige dufter, kan på mange måter sammenlignes med den måten synsinntrykk frembringer reaksjoner på hos mennesket: Ser du en bil komme i full fart fra høyre har du ikke noe valg; du tråkker bremsen i bånn – uten at det ligger en bevisst tanke bak handlingen. Synsinntrykket utløste med andre ord en ubevisst og automatisk atferd – du reagerte med ryggraden som man kaller det. Viktige deler av hundenes adferd, både den medfødte og den tillærte, kan på samme måte utløses av dufter og duftkombinasjoner. 


Hundene har en svært god hukommelse og forbinder tidligere hendelser og reaksjoner med duftmønstre, på samme måte som vi mennesker forbinder synsbilder med ulike hendelser. Har en hund en gang blitt utsatt for en ubehagelig opplevelse, vil gjenkjennelsen av det samme stedets duftmønster kunne utløse en atferd som er betinget av den tidligere opplevelsen. Og selv uten forutgående innlæring kan visse dufter utløse instinktiv atferd som er til hjelp i jakten på bytte eller annen føde, til å finne aktuelle seksualpartnere og til å gjenkjenne avkommet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...