søndag 6. desember 2015

Olaf æ står under misteltein


Blir nok ingen skikkelig snøvinter i år heller. Det kommer litt snø, så blir det mange varmegrader igjen og den forsvinner like fort som den kom.


På en måte er det kjekt da, for turmulighetene blir jo mange flere uten snø enn med. Men jeg kunne tenke meg å gå litt på ski jeg da, men det lar nok vente på seg.


Mounty er ikke den som bare tusler rundt i skauen. Noen ganger får han skikkelig kick og løper som gal mellom buskene.


Ronja elsker genseren om vinteren. Hun står helt rolig og lar seg kle på. Løfter på labber og strekker fram snuta.


Godt med helg, nå er det nedtelling til juleferien. Det skal bli godt å få fri mange dager, kose seg med turer i skauen med hundene og masse god mat.  Og ikke minst julekaker. Patran har vært hos mamma og hjulpet til med julebaksten. Her blir det bare bakt pepperkaker tenker jeg. Om vi kommer igang før Patran har spist opp hele boksen med deig da.


Tror du nissene husker hva vi sa til dem i Hønefoss mamsen?


I helga ordnet jeg og Patran den siste julegava, så nå er jeg ferdig til jul. Jeg har bestilt de fleste på nettet i år, det var jammen praktisk.


Hver morgen når jeg har reist på jobb har jeg sett både rådyr og hjort så jakta har ikke tatt knekken på alle.


Dronninga av skauen på sin egen trone!


Hun har ikke tid til å stå særlig lenge rolig, så det er bare å knipse løs med kamera når sjansen byr seg.


Julepynten er på plass, både ute og inne. Nå mangler bare juletreet, men det får vente noen uker til. 


I morgen er det ny arbeidsdag, nå er det bare 10 arbeidsdager igjen for meg før det er juleferie. De dagene kommer til å gå utrolig raskt. Kos dere og nyt førjulstiden. Straks er det jul og sola snur igjen. Da blir det lysere for hver dag som går og våren er rett rundt hjørnet!

Se, vi sitter under misteltein!


Misteltein, gaffelgrenet busk i familien Santalaceae. Dens nærmeste slektninger er hamp og nesle. Bladene er motsatte, læraktige og står grønne om vinteren. Blomstene, som er små og gulgrønne, sitter på særskilte hann- og hunnplanter. Frukten er en hvitaktig, klebrig bærfrukt som spres med fugler. Misteltein vokser oppe i trær som den snylter på ved å sende rotlignende skudd gjennom barken og inn i veden. I Mellom-Europa snylter den både på løvtrær og bartrær, i Norge bare på løvtrær, mest på lind og lønn, sjeldnere på rogn, villapal og bjørk. Den finnes i Norge bare ved Oslofjorden, på Jeløya og på vestsiden fra Sem til Horten og nordover til Hurumlandet. Misteltein er fredet i Norge.

Helt fra oldtiden ble den ansett for å være en hellig plante. Den kunne bringe lykke og helbrede sykdommer. Ved jul og nyttår brukes den fremdeles til pynt. I nordiske gudesagn spilte den en rolle ved Balders død.

* *

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...