tirsdag 8. desember 2015

Økning av kreft


Denne uka har jeg ryddet fram pressbenken på hunderommet igjen. Den har stått godt og ubrukt siden jeg fjernet en føflekk i mai. Da det viste seg å være kreft i den, så jeg måtte fjerne mer av armen så har jeg ikke løftet en eneste vekt. Tenk om såret sprakk opp igjen og ble større enn nødvendig? Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at en arm har grodd nå som vi nærmer oss midt i desember. Da var den unnskyldningen oppbrukt, hunderommet og boden er ryddet, så da er den funksjonbibel igjen. Så på mandag startet jeg treningen etter å ha blitt god og varm på tur med hundene.


De vektene som sto på apparatet føltes fryktelig mye tyngre ut enn de gjorde i april. Men den som gir seg har tapt, så det var bare å ta i. Jeg skulle vel tatt av noen kilo på dem, men det går seg vel til utover i måneden... Ikke nevneverdig støl i armene, så det kan bare gå en vei. Det ble ikke intervaller på 30 som jeg lå på i vår, men 20. Hmm blir dårlig form av å bare bruke beina... ikke ser det ut til å bli snø heller. Da er det bare å glemme staketrening på ski. 


Kraftig økning av kreft som kan fore­byg­ges. Kreftformer som kan forebygges, er de som øker mest, viser nye tall fra Kreftregisteret. – Spesielt og paradoksalt, sier direktør Giske Ursin. Føflekkreft er den kreftformen som har økt klart mest, med 28 prosent, sammenlignet med forrige femårsperiode. Norge er nå det landet i Europa med høyest dødelighet av føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, i nyoppståtte så vel som i eldre føflekker. Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.


Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se deg i speilet når du har dusjet. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen. Se etter om du har en føflekk som ikke ligner de andre du har og følg med hvis en føflekk:
Vokser eller endrer form, endrer farge, spesielt til svart, klør eller blør, danner et sår som ikke vil gro.


Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som :
endrer form eller farge (spesielt til svart)
vokser
klør
blør eller danner sår
har asymmetrisk form
har ujevn farge
har uklar overgang til normal hud


Føflekkreft kan oppstå enten i en ny føflekk, eller i en du har fra før. Sjansen for å bli helt frisk av føflekkreft avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig. Det er normalt å ha føflekker, og det er viktig å holde et øye med dem. Frem til vi er i 30-40 årsalderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse. Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen, men kvinner får oftest føflekkreft på overkroppen og på beina, og menn oftest på overkroppen.


Selv om føflekkreft er en kreftform som også relativt unge får, er det flest menn og kvinner over 60 år som får sykdommen. Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet, og er ekstra viktig hvis andre i familien har hatt denne kreftformen. Fem til ti prosent av tilfellene er arvelig betinget. Det ser ut til athudkreftpasienter også er mer utsatt for annen type kreft.
Vil du vite mer om hudkreft?

På nettsiden til den europeiske aksjonen Euromelanoma finner du mer informasjon og bilder av ulike typer hudkreft.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...