søndag 13. desember 2015

Geminide-sverm


Søndag 13. desember, Lucia-kvelden, og mandag 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm! Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er like sikker som julekvelden, og det som skjer, er at Jorden passerer gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra objektet 3200 Phaethon.


Støv- og sandkorn kommer inn i atmosfæren med 127 000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden. De siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt. Estimatene for årets sverm er 120, men det kan ikke utelukkes at aktiviteten blir større. Det forventes et langvarig maksimum natt til 14. desember og 15. desember.


En tynn månesigd går ned i sydvest tidlig på kvelden, og i år vil derfor ikke månelys forstyrre. Enkelte år gjør nemlig sterkt månelys himmelen for lys til at vi kan se de svakeste av stjerneskuddene, men i år blir forholdene perfekte! Meteorsvermer skyldes som regel at Jorden passerer gjennom støvbånd i rommet som kometer har etterlatt seg. Men merkelig nok ser ikke dette ut til å gjelde for Geminidene siden partiklene i denne svermen stammer fra asteroiden 3200 Phaethon som ble oppdaget i 1983. Objektet ligner i utseende og sammensetning på en av de store asteroidene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men flere forskere mener det kan være snakk om en utdødd komet.


Opprinnelsen til nettopp denne meteorsvermen er svært mystisk og omdiskutert.


Sammenlignet med andre svermer, har meteorene i Geminidene middels hastighet, noe som gjør dem ganske enkle å oppdage. Geminidene blir av mange betraktet som den mest stabile og aktive årlige svermen og partiklene brenner opp i høyder over 38 kilometer. Geminidene er synlige fra hele landet, men for å oppleve fenomenet best mulig, bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn og å kle seg godt slik at man kan være ute en stund uten å fryse.


4 kommentarer:

  1. Typiskt att det är mulet här då. Man kanske kan se meteorerna på teven... Kramis!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du får prøve igjen i natt... kanskje du ser en eller to?

      Slett
  2. Tack för stt du skrev om detta! I att missade jag men ser att jag har en chans till kommande natt! Fast jag vet att det inte stämmer, så kallar jag det "stjärnfall" och då får man önska sig något - det kan bli många önskningar i natt, kanske!
    Så vackra isbilder!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...