mandag 5. oktober 2015

Jeg lister meg så stilt på tå...


... når jeg skal ut å... nei nei nei! JEG skal ikke ut å røve, jeg skal ta bilder av gjess som svømmer rundt i elva. 


Det var ikke bare en eller to der, nei hele Sogna var full av dem. Jeg så dem fra veien når jeg hadde vært på butikken, så når jeg var på vei hjem stoppet jeg og listet meg ned til elva.


De svømte så fredfylt rundt, men jeg måtte jo bare bitte litt nærmere. 


Men da tråkket jeg på en kvist. Når det er så stille som da, så hørtes det fryktelig høyt ut. Og når først en har tatt til vingene, ja så følger resten etter for å si det sånn.


Spørs om jeg må ta en tur til Merethe en fredag hun skal hjem, for de hun hadde tatt bilde av virket ikke like lettskremte. 


Hele elva kokte iløpet av sekunder


Men på onsdag skal jeg kjøre Patran på skolen, da kan jeg ta med kamera og se om de har kommet tilbake. Så kan jeg øve meg på å liste meg i mellomtiden.


Store gjess, rart de i det hele tatt klarer å lette fra vannet.


Kanadagås, fugleart i andefamilien. Større enn grågås, svart hode og hals med hvit strupeflekk, ellers gråbrun. Største ville gåseart, vekt 5–7 kg. Hører opprinnelig hjemme i nordre del av Nord-Amerika. Den er innført til Norge, Sverige og flere andre europeiske land. Kanadagåsa ble innført i Oslo-området i 1936, men først fra 1955 i helt fri tilstand. Den er nå spredt på kunstig eller naturlig måte til forskjellige steder fra Vest-Agder til Nordland, og bestanden har enkelte steder blitt så stor at man har måttet sette i gang tiltak for å redusere antallet individer. Reiret plasseres ved vann, oftest på øyer eller holmer. 4–7 egg legges i april/mai og ruges i 28–30 døgn. Ungene er utvokste etter ca. 6 uker. Paret holder sammen hele livet.


Kanadagås i vid forstand omfatter rundt 10 underarter med sterkt varierende størrelse og farger. Nylig er disse skilt som to arter, B. canadensis og B. hutchinsii (uten norsk navn). Sistnevnte er jevnt over en del mindre, lysere og mer andelik enn kanadagåsa, og har et nordligere tyngdepunkt i utbredelsen enn denne. Den utskilte arten er påtruffet et par ganger i Norge og er muligens rømte parkfugler.


Ber så hemskt mycke om ursäkt... som mine svenske følgere ville sagt...

Ny uke nye muligheter!

4 kommentarer:

  1. Så där såg det ut när Kasper och jag rejsade i vattnet när jag var vid hans badudde... Kramis!

    SvarSlett
  2. Hehe, läser just Luddes kommentar. Tänk dig oss båda som fåglar - men jag fattar vad han menar.
    Kanadagäss kan vara jobbiga - ett år bajsade dom ner hela vår badudde! Men då kom det jägare dit...
    Kasper med matte

    SvarSlett
  3. Vilka härliga bilder på gässen! Vilket liv!

    J<ag ser så fram emot Ronjas valpar... och jag vill ha allihop redan nu! Men du vill inte ha mig som valpägare, för det där med att klippa och frisera är inte något jag har någon fallenhet för. Men med största spänning följer jag vad som händer framöver!

    SvarSlett
  4. Fantastiskt fina foton! Fåglar är vackra, men ack vad de smutsar ner! Här i Trelelborg har vi många fåglar i stadsparken, bland annat påfåglar, höns och tuppar! Nu har hundarna vant sig vid att möta en tupp på gångvägen, men när vi flyttade hit hade de stor lust att jag iväg efter den!
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram M.E

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...