lørdag 24. oktober 2015

Flytte klokka


En morgen jeg kjørte på jobb så hadde dem intervju med en søvnforsker. Han sa at klokke stilling ikke var  gunstig for noen parter i samfunnet. De som slet med søvnvansker opprinnelig, ble slett ikke bedre av å stille klokka to ganger i året heller. Nei klokka får være det den er hele året. 


De fleste industrialiserte land på de nordligste breddegradene bruker sommertid i månedene fra mars/april til oktober/november, mens noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april.  Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjeldnere sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året. I Europa er det nå bare Island som ikke justerer klokka for sommertid. I Norge og de fleste andre land i Europa varer sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober. Det nøyaktige klokkeslettet klokka stilles fram og tilbake varierer med noen timer mellom ulike land.


Hver siste søndag i oktober skjer det samme: Grytidlig stilles klokken tilbake én time, fra kl 03:00 til 02:00. Dermed blir det vintertid igjen - eller normaltid. For det er sommertid som er det unormale. Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916, under første verdenskrig. Grunnen var energisparing; skrudde man klokken frem, fikk man dagslys én time lengre om kvelden, på sommeren.  Dagslys om kvelden er ikke noe stort problem i Norge om sommeren, men vi ble likevel med på forslaget om å skru klokken frem om våren. I Norge stilles klokken til sommertid siste søndag i mars. 

Bilderesultat for stille klokka

Det er jo like trasig for de med små barn og dyr som er veldig avhengig i å ha rutiner for at hverdagen skal fungere.


Tiden vi går inn i nå kalles normaltid, kanskje best kjent som vintertid, og kveldene oppleves lengre og mørkere. I tillegg til å være mørkt, har enkelte forskere hevdet at det er er en helserisiko forbundet med å skifte fra sommertid til vintertid. Svenske forskere fant, om enn en liten, fare for økt stress som igjen påvirket hjertehelsen vår. De svenske forskerne ved Karolinska institutet fant i 2012 en økning i antall blodpropper og trafikkulykker rundt tiden da klokka stilles.


Ikke fortvil hvis du skulle oppleve at kroppens biologiske klokke sliter litt den første dagen etter overgangen fra sommertid til vintertid. Amerikanske og sør-afrikanske forskere har undersøkt søvnmønsteret til flere forskjellige urfolk fra landene Namibia, Tanzania og Bolivia. Selv om livsstilen deres skiller seg veldig fra vår, fant forskerne ingen store forskjeller i søvnmengde mellom urfolkene og det moderne mennesket.


Forskerne ba urfolkene om å gå med et instrument som lignet et armbåndsur, og som målte lysnivåer og bevegelser. Undersøkelsen viste at urfolkene sov mellom 5,7 og 7,1 timer per natt, skriver forskerne i tidsskriftet Current Biology. Grunnen til at vi skal stiller klokka er, som etter hvert mye annet i Europa, regulert av EØS-avtalen, via et EU-direktiv som stammer fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokka en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.



Russland bestemte seg derimot i 2014 å innføre permanent vintertid. Etter tre år med permanent sommertid, initiert av daværende president Dmitrij Medvedev, skrudde russerne for siste gang klokkene sine for ett år siden. Vladimir Putin brukte ikke lang tid etter at han igjen ble president på å sette en strek for Medvedevs prosjekt, og innførte permanent vintertid.


Det var den amerikanske statsmann og fysiker Benjamin Franklin (1706 - 1790) som lanserte idéen om en forskyvning av klokkeslettet i et essay fra 1784. Imidlertid skulle det gå drøyt 130 år før det ble noe mer enn et diskusjonstema. Det var nemlig i 1916 at sommertid ble innført i en rekke land i Europa, inklusive Norge. I mellomkrigsårene hadde man ikke sommertid, men under den annen verdenskrig ble den på nytt innført i en rekke land, i enkelte land til og med i utvidet omfang; Storbritannia hadde således 1941-47 to timer sommertid i sommerhalvåret, én time i vinterhalvåret. I Norge ble sommertid gjennomført i 1916, 1940-45 og 1959-65. Spørsmålet om man skulle fortsette med sommertid her i landet var lenge sterkt omstridt, og i mai 1965 vedtok Stortinget at nå fikk det være nok. Imidlertid ble sommertid på nytt innført i Norge i 1980, og vi følger nå sommertid i EU.


Ronjas lille innputt til slutt:



Før det ble leggetid i kveld så sa mamsen... Vi må huske å flytte klokka før vi legger oss i kveld.


Og som alt mamsen sier, så er jeg på oppdraget med en gang! Jeg begynte å bære klokka rundt omkring i huset. 



MEN det ble jo aldri bra nok for mamsen. Hun sa vi måtte huske å flytte klokka, så startet jeg med den ene på gamle rommet til meg og Patran.... Mamsen kunne i det minste sagt hvor hun vil ha alle klokkene henn da!


Leggetid sa mamsen... Eh... vi skulle jo flytte alle klokkene før vi skulle legge oss og jeg holder på med den første ennå!!!


Neida, det var sommeren som er helt over og vi skal STILLE klokka en time tilbake,så det blir lysere på morgenen og tidligere mørkt om ettermiddagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...