søndag 30. august 2015

Fullmåne


Fullmåne, tidspunktet for Månens opposisjon til Solen, det vil si at fullmåne inntreffer på det tidspunkt når Månen står i motsatt retning av Solen. Da er forskjellen i geosentrisk lengde for Solen og Månen 180 grader. Hele den solbelyste del av Månen vender da mot Jorden. Fullmåne betegner også den fullt belyste måneskive.


Når det er fullmåne, står tre himmellegemer på rekke og rad: Solen, planeten Jorden og Månen. Dette har til alle tider vært tillagt betydning i folketroen. Fortsatt mener mange at månen har påvirkning på menneskets psyke, helse og kreativitet eller at fullmånen fører til økt vold og kriminalitet. Hvor mye er overtro og myter, og hva er fakta?


Fra gammelt av var vi ivrige ”månedyrkere”. I det daglige virke tok folk hensyn til månefasene, enten det var snakk om giftemål eller såing av korn: Stigende måne (veien fra nymåne til fullmåne) var tiden for fysisk aktivitet og energisk produksjon. Avtagende måne (veien fra fullmåne til nymåne) var tiden for å roe ned og hente ny energi. Den generelle ideen var at alt som skal vokse, bør innledes under en stigende måne, og alt som skal ta slutt, bør avsluttes under en avtagende måne. Også i middelalderens folkemedisin fulgte man disse reglene:


Årelating skulle helst gjennomføres under fullmåne, da blodet fløt best. Mens liktorner, vorter og verketenner helst skulle fjernes under avtagende måne. De fleste forskere er enige om at eventuelle sammenhenger mellom fullmåne og menneskers avvikende oppførsel ikke kan forklares med dagens vitenskap. Likevel sitter overtro og myter sterkt i menneskets bevissthet, og mange er overbevist om at månen har påvirkning på oss. Noen lever også den dag i dag i pakt med månefasene.


Det finnes en del forskere som mener at kriminaliteten øker ved fullmåne. En amerikansk studie viser at antall drap tredobles i tiden rundt fullmåne, og mange av drapene synes motivløse. Ideen om at fullmånen fører til mer sinnssykdom, selvmord og vold, er kalt Transylvania-hypotesen. Colin Wilson er ekspert på det paranormale og har skrevet flere bøker om emnet. I 2001 uttalte han seg om Transylvania-effekten i den britiske avisen Daily Mail:

Begrepet ble første gang brukt i Florida i 1974. På den tiden jobbet medisinstudenten Arnold Lieber på Jackson Memorial Hospital i Miami. Jackson la merke til at de mentalt syke pasientene på avdelingen hans ble svært urolige noen dager hver måned. Pleierne på avdelingen mente at uroen skyldtes fullmånen, noe den rasjonelle studenten avfeide som ren overtro. Likevel tok han senere opp dette med noen eldre kollegaer og ble overrasket over at legene trodde på fullmånenes påvirkningskraft. De kunne fortelle at de hadde registrert plutselige og uforklarlige epilepsianfall og blødende sår ved fullmåne. Lieber bestemte seg for å undersøke fenomenet nøyere. Blant annet besøkte han den lokale politistasjonen. Der var man ikke i tvil om at vold og kriminalitet økte under fullmåne, og de hadde til og med statistikk og grafer som viste dette.


Arnold Liebers snakket også med kreative mennesker, billedkunstnere og forfattere, som mente at de ble inspirert av fullmånen og jobbet bedre da. Han snakket også med en ekspert på dyreatferd, dr. Frank A. Brown, som kunne fortelle at hamsterne løp mer energisk i hjulene mens det var fullmåne. Dermed kunne det tyde på at Transylvania-effekten også gjaldt for dyr.


Nydelig fullmåne i helga. Bildene tok jeg når jeg luftet hundene til kvelds.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...