onsdag 17. juni 2015

Botanisk hage


Botanisk hage på Tøyen i Oslo er Norges eldste botaniske hage, den ble etablert i 1814. Hagen og samlingene er siden blitt del av Naturhistorisk museum, sammen med blant annet Geologisk og Zoologisk museum. Naturhistorisk museum ligger under Universitetet i Oslo (UiO). Botanisk hage har et areal på 150 mål, med rundt 35000 planter, fordelt på 8500 arter fra ulike deler av verden. Utvalget er under stadig utvidelse og omlegging.


Botanisk museum (etablert 1863) ble slått sammen med Botanisk hage i 1975. Formålet med Botanisk hage er å formidle kunnskap om mangfoldet i planteriket og ikke minst betydningen av bevaring av dette mangfoldet. 


Planter som er truet eller sårbare i norsk natur blir ivaretatt i Botanisk hage.Hagens areal var ved etablering 75 mål og UiOs eldste bygning, Tøyen hovedgård, ligger i hagen. Hagens arealer ble stukket ut alt i 1814, men først anlagt i perioden 1815 til 1818 av den tysk-danske gartneren Johan Siebke. Hagens plan var utarbeidet i København. Botanisk hage er siden doblet i størrelse. Området er delt i temaer som systematisk avdeling, nytteveksthage, fjellhage og arboret. De to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset er del av Botanisk hage.


I 1995 ble Botanisk hage kåret til Årets grønne park.


Visdommens ugle, kunnskapens vokter...


Det første vi gjorde når vi kom til Botanisk hage var å finne en kafe så vi fikk oss noe mat.


Ved denne dammen var det en andefamilie med to små unger som holdt til.


Dryppstein


Plenen full av spisende mennesker


Krakkehuler


Humlehotell


Uten insektene dør vi


Sliten mor


Det var flere drivhus der også







Dagen ble avsluttet på Akerbrygge, kyllingfile og pomesfrites med gresk salat på Big Horn Steak House.


Og en soft ice  for å gjøre dagen komplett. 

1 kommentar:

  1. En sådan vacker Botanisk Hage. Och den lilla andfamiljen var otroligt söt. I morgon firar vi i Sverige Midsommar, så jag önskar en Glad Midsommar!

    SvarSlett

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...