fredag 20. mars 2015

Vårgjevndøgn og agility


Vårjevndøgn inntreffer i det øyeblikk sola krysser himmelekvator fra sør til nord. "Himmelekvator" er den imaginære linjen på himmelen over jordas ekvator. Grunnen er at på jevndøgn er dag og natt blitt oppfattet som akkurat like lange - altså 12 timer dag og 12 timer natt.

Men det er ikke 100 prosent riktig. Dagen er nemlig litt lengre på de delene av jordkloden som er lengst borte fra ekvator, fordi soloppgang og solnedgang går litt saktere i disse områdene enn i områdene nær ekvator. Dagen i Kirkenes er for eksempel flere minutter lengre enn dagen i Oslo på vårjevndøgn. Det er flere grunner til dette: den ene er at "soloppgang" er definert som det øyeblikk når solas øvre kant blir synlig over horisonten - ikke når midten av solskiva er synlig. På samme måte betyr "solnedgang" det øyeblikk solas øvre kant forsvinner under horisonten. Ved begge disse tilfeller er sentrum av solskiva under horisonten, og derfor varer dagen i et jevndøgn litt lengre enn 12 timer, og natta er tilsvarende kortere.

Den andre grunnen er såkalt refraksjon, eller lysets brytning gjennom atmosfæren. Omfanget av refraksjon avhenger av atmosfærisk trykk og temperatur. Våre beregninger av tidspunkt for soloppgang og solnedgang i hele verden bruker standard atmosfærisk trykk på 101.325 kilopascal og temperatur på 15°C .På Nordpolen er det bare én soloppgang i året, rundt vårjevndøgn. Etter soloppgangen er det lyst hele døgnet til sola går ned igjen rundt høstjevndøgn i slutten av september, og det blir mørketid i et halvt år til neste soloppgang.


Jeg hørte nyss om at utebanen hadde åpnet igjen på Helgelandsmoen, så på onsdag tok jeg med meg Lady og Ronja for å teste forholdene. Tessy har aldri gjort noe slik før, så hun fulgte ivrig med på hva som skjedde da jeg tok ut noen hinder og slalåmen til dem.


Hopping har hun gjort tidligere hjemme, så det var ikke ukjent for henne.


Hun samler beina bra og strekker godt ut. Egentlig skulle hun hatt høyere hinder, men jeg gadd ikke bygg om banen for hver gang hun og Ronja skulle hoppe. Dermed ble alt i Ronja høyde.


Etter et par hopphinder så gikk vi rett på slalåm. Tessy var litt ukonsentrert, for det var jo så mange av de som hører til på Nemi som var ute å gikk. Og folk som går med staver uten snø og ski er ikke noe dagligdags for Tessy.


Vel gjennomført og da ble det mye ros og mange godbiter.


Det er ikke alltid like enkelt å ta bilde av aktiviteter når en trener stort sett alene. Da er fjernkontrollen til selvutløseren god og ha. Begynner å bli litt dårlig batteri tror jeg, for den har ikke så god rekkevidde lenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...