mandag 18. august 2014

Hund møter ulv

Jakthunder og ulv – Ulveangrep på jakthunder
Foredrag med jaktkonsulent Roar Lundby, NJFF 


Ulven er på visitt også i nedre Buskerud. Hittil i år er det registrert flere ulvedrept sau og det er meldt 
om flere observasjoner av ulv i distriktet. NKK Buskerud har invitert Roar Lundby til å dele sine 
erfaringer og kunnskap om ulv-jakthund problematikken. Hvilke hunder er mest utsatt og hva kan vi 
gjøre for å forebygge tragedier? Hva er myter og hva er fakta? Lundby har arbeidet med dette 
temaet i Norges Jeger- og Fiskerforbund forbund og overfor Norsk Kennel Klubb i en årrekke, og er 
kanskje den med mest kompetanse på dette feltet her i landet. 

Det var et interessant foredrag fra en med mye kunnskap. Men det var veldig tydelig at det var jegere det var tenkt til. Tror jeg var den eneste ikkejeger som var der for å høre på.

Fra 1995 til i dag er det dokumentert 108 møter mellom jakthunder og ulv. 90 av disse er drept, 4 ble så skadet at de måtte avlives, 14 skadet, men overlevde. Hund har ingen frykt for ulv, de oppsøker hverandre ved hjelp av både spor og vitring, samt tilfeldige møter.

Dacher og drevere dør vanligvis i møte med ulv. Støvere overlever vanligvis. Jemthund blir skadet, men ikke drept. Noe kan forebygges med god dresur av hunden, aversjonstrening mot ulv. Veldig mange steder har jegere sluttet med løshundjakt. Man bør også unngå kjente ulverevir. Kun 37% av angrepene skjer utenfor et kjent revir. Områder sjekkes før jegere setter igang jakten.

Har en ulv først tatt beitedyr i et område så er det stor sannsynlighet for at den vil etablere seg. Streifulver tar sjelden hunder, det er i etablerte ulverevir som tar de aller fleste. Kommunene er alt for seine i sine tiltak, avliving må skje rett etter sporing som er best når det er sporsnø.

I Norge er det 8 rovviltnemder og det er bestandsmål som dirigerer hvor mange individer det skal jaktes på. Elg og rådyr er de største matkildene til ulven. Elg og rådyr skyr streifdyr av ulv, men holder seg i ro når de blir vant til den. Det er anslått at ulven tar 120-150 elg i året i Norge.

I 1981 ble den siste norske ulven skutt, all ulv i skandinavia i dag stammer fra Russland og Finnland. Når bestanden vokser så trenger ulvene større plass og trekker vestover. Siden Sverige ikke har noe politikk på ulveholdet må de vandre til Norge for å få plass. I bunn og grunn er det EU som styrer den svenske ulvebestanden. Jeger og fiskerforeningen har et samarbeid med Gjensidige for å få erstatning når hunden blir tatt av ulv. Det er viktig med riktig dokumentasjon for å få erstatning. Vergerett på hund blir alltid satt under etterforskning og tatt inn til avhør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...