torsdag 18. april 2013

Traner


På veien hjem i går etter sosialiseringsturen med valpene så vi to traner som leita etter mark eller annet spiselig i vårsola.


De lot seg ikke affisere noe særlig av at jeg og Patran gikk på gangveien nedover Hovlandsletta.


Så kom det en bil og tutet, da tok de store fuglene vingene fatt. Tranener en kjempestor fugl med en lengde på 100 - 120 cm, og et vingespenn på 180 - 220 cm. Vekten er fra 4,5 til 7 kg. Fjærdrakten er grå, ofte med rustbrun rygg. Hodet og øvre hals er svart og hvit. Noen har naken hud på issen som gir en rød flekk. Trana har svært lange bein og en lang, smal hals, som under flukt holdes utstrakt. Stjerten ser buskete ut og kan likne på strutsen sin pga lange, indre vingefjær. Tranene flyr med langsomme vingeslag i V-formasjon eller skrålinje i svært stor høyde, mens den trompeterer med kraftige lyder.


Patran har blitt en flink fotograf etter mye trening. Traner hekker først ved 4-6 års alderen, og danner par som varer livet ut. Reiret er en stor plattform av kvister, starr, gress og mose plassert på et utilgjengelig sted ofte omgitt av vann eller bløt myr. Hunnen legger oftest 2 (1-3) rødbrune egg med mørke flekker, som ruges av begge foreldre i ca 30 døgn for de klekker. Ungene fóres av begge foreldre i 9-10 uker før de er flyvedyktige.


Tranen finnes hovedsakelig i høyereliggende skogstrakter på Østlandet, i Trøndelag og i Pasvik i Finnmark. I Norge finnes det mellom 1000 og 1500 par traner, og den er derfor en fåtallig fugl i Norge. Tranen er en trekkfugl, så nå er våren på vei!


Så forsvant de nedover mot elva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...