lørdag 3. mars 2012

Nå er jeg laget!

I går ble jeg laget! Nå er det bare for meg å vente i 63 dager før jeg kan komme ut og hilse på verden.


Omtrent hvert halvår begynner det å utskilles hormoner fra en del av hjernen som ligger midt inne i hodet. Dette stimulerer eggcellene til å dele seg. Dette fører til at egglederne og livmoren er i stand til å ta imot befruktede egg.
Den lille seansen skal vokse fra 1/5 del av et sandkorn, en bitte liten klump. En enslig liten celle deler seg og begynner på den farligste reisen som dette dyret noensinne vil gjennomføre. Fra en eneste celle danner det seg beinstrukturer av mykt vev, skaper nerveceller før den kan tenke og fordøyer mat før innvollene er formet. 28 kromosomer fra mor og 28 kromosomer fra far. Morkaken hindrer at hvite blodceller og motstandsstoffer fra å ødelegge embroyet. En kjempefin måte å følge utviklingen i livmoren på er Nasjonal geographic sin film om livet i livmoren.

Vanligvis løsner 10-12 egg. I motsetning til mennesker er ikke hundeegg klare til å befruktes. Eggene begynner sin ferd mot tispas livmor i umoden tilsatnd. Men tispa er klar for parring. 2 dager etter parring er eggene klare til befrukning. Jo lenger eggene overlever, jo større er sjansen for befruktning. Spermen fester seg til veggen i egglederen og venter. Spermen kan overleve her fra 7-12 dager. Når eggene er klare til å befruktes forlater spermiene veggen og fortsetter å svømme mot egget. En konsekvens dette kan få er at valper i samme kull kan ha forskjellige fedre. Når egget er befruktet går ferden ned mot livmoren, som hunden har flere av.

 Vandringen av det befruktede egget ned gjennom egglederen, tar ca tre uker før det fester seg i en av de to livmødrene. Normalt tar det 63 dager før fostrene er ferdig utviklet etter befruktningen. Nedre grense for levedyktige valper er 57 dager, øvre grense 70 dager.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Nyt hver dag, den kommer ikke tilbake. Legg igjen en liten hilsen, så ser jeg at du har vært innom...